28. 10. 2009

nepalske a jine osoby

.. behem treku a vlastne i celeho nepalskeho pusobeni jsme meli moznost poznat spoustu lidi .. milych, ale i tech mene milych [tech ale nastesti nebylo tolik] ..
.. zakladni cleneni bych urcite rozdelila na buddhista vs. hindu .. a dale pak trekovy komercni floutek vs. normalni tuzemec\turista ..

.. buddhista se vyznacuje milym usmevavym pristupem ke vsem vecem a zejmena pranim .. naproti tomu hindu je zrejme natolik ovlivnen kastarstvim, ze se spise nez na cizince soustredi na jeho penezenku ..

.. v prvni casti treku [Jiri - Chablung] jsme se setkavali se spoustou vstricnych a zvidavych domorodcu, kteri nadsene zdravili, mavali a vyptavali se na cestu .. vyskytuji se tu i moc privetivy trekari, se kteryma je vzdycky moc prijemne vecer poklabosit .. prvni cast treku totiz neni vubec prelidnena vyletniky, protoze k ni vede celodenni cesta busem z Kathmandu [coz je velmi silny zazitek] a taky ji lze jednoduse preskocit priletem do Lukly .. cesta splha pres spoustu sedel, aby zas mohla klesnout k nejakemu tomu klaticimu se mostu pres rozbourenou reku .. priroda, udoli, vyhledy, lidi, klaster v Thubten Chholingu ale rozhodne stoji za to ..

.. klid, pohodu a vstricnost vystridaji hned za Chablungem vypiplane hotylky, znenadani snadno udrzovane cesty s krasne nabarvenymi kameny mani a chorteny .. z prvnich skupin trekaru cisi opovrzeni mistnimi chudymi pomery a spinou .. vsechno se da ale zvladnout a prichozi negativa vystridaji proste nadherne vyhledy na zasnezene spicky sesti az osmitisicovek .. peclivym a opatrnym vyberem lze i tady najit pohodove trekare s bohatym zivotem a uctou k mistnim podminkam ..

.. nam se to podarilo a i kdyz nejlepsi vztahy nas pronasledovali uz z Jiri [australsky par, nemecko-polsky manzele, dva bodri americani mirici na Mera Peak, postarsi polaci - jednomu bylo 70!], i v udoli Khumbu jsme potkali dva bajecne Kanadany Michela a Billa .. 77 lety tchan s o neco mladsim zetem jeli omrknout base camp, ze ktereho druhy zet pred dvema roky zdolal Sagarmathu .. Bill tu je uz potreti a kvuli zazivacim problemum a kolenu musel tesne pred base campem cestu vzdat .. ale zazitku mel z celeho sveta stovky a stovky - vyborna inspirace pro zivot :] ..

.. v neposledni rade bych rada jeste zminila Nimu, naseho managera z kathmandskeho hotelu, ktery si s nami casto dlouho vypravel a o Nepalu nam toho dost prozradil ..

Žádné komentáře: