7. 12. 2009

pevnost, stupa, pevnost, mesita, ...

.. v poslednich ctrnacti dnech se snazime nasat co nejvice indicke atmosfery, takze projizdime pamatky jednu za druhou ..

.. po krasne Orche, ktera nas opravdu nadchla svymi desitkami palacu roztrousenych po dzungli okolo a spoustou supich parecku hnizdicich ve vezich, ktere jsme meli takrka na dosah ruky, jsme se svezli jizneji do posledniho z planovanych buddhistickych mist - Sanci .. na kopci lezicim uprostred roviny, kam jen oko sirokodaleko dohledne, se tyci obrovska stupa z dob Asoky, ktera je ze vsech svetovych stran otevrena prekrasnymi toranami [branami] .. o krasne slunecne pocasi tu neni nouze, takze jsme meli opet nadherne objekty do nasich fotacku :] ..

.. kousek vys na sever jsme neplanovane pribrzdili ve velkomeste Gwalior, abychom mohli prolezt skrz naskrz obrovskou pevnost a prilehle palace .. taky jsme tu poprve nahledli po poklicku dalsimu nabozenstvi, tentokrate sikhismu .. a bylo to mile prekvapeni :] .. stary sikh, ktery se nas hned po prichodu ujal, nam ukazal areal, vysvetlil zakladni principy a pozval na caj .. a Indie div se! - nic za to nechtel!!! :] .. takze zebricek nevkusu, otravovanosti a vyderacstvi stale vedou nasi stari znami Hindici :] ..

.. no a z planovanych mist uz nam zbyva jen Agra s nejkrasnejsi hrobkou na svete .. Jira tu na terase s vyhledem na Taj Mahal oslavil sve 31. narozky .. dostal dokonce i dort vlastni vyroby [mistni babovky a susenky jsou jako stavebni material bajecne :]] .. na prohlidku Taj Mahalu jsme si vyhradili cely dnesni den .. za 750 rupek jsme si ho chteli poradne uzit .. odlisna vyse vstupneho pro Indiany 20 rupek nas uz nijak moc nerozcilovala .. zvykli jsme si :] .. jen pro priklad uvedu vstupne do obory v parku pobliz Puri, kde chteli po Indicich 20 rupek a po nas 1.000 !!! .. no co, paradne nas to pobavilo, otocili jsme kola a zvirata sli hledat na vedlejsi plaz :] ..

.. zitra balime, naposledy si uzijeme drobne kratochvile ve vlaku smer New Delhi a v patek musime domu :[ .. uz se na vas ale moc tesime! .. a taky na vlastni postylku, ciste obleceni, chleba, pomazankove maslo, syry, salaty, samozrejme pivo, maso kupodivu vubec, pracovni tempo jeste min :] ..

Žádné komentáře: