29. 9. 2009

namasteee z Kathmandu!!!

zdravime z Nepalu! ..
.. po drobet delsi ceste jsme dosedli v nedeli ve 14 hod. mistniho casu v Kathmandu na letisti .. uz na nas cekali dva chlapici z hotelu .. predali nam katu na uvitanou a hura do ruchu nepalskych ulic .. doprava je tu vice mene nerizena [tedy spis vice], na anglicky zpusob .. vedle motoru je hned druhe nejdulezitejsi zarizeni klaksooon .. a ten funguje vsem mimoradne dobre :] .. rychlost znacne pomala, prasnost presne naopak .. hotylek mame utulny s vlastni koupelnou a tekouci teplou vodou, hec :] .. to se nam na letny jen tak nepostesti :] .. duverne jsme se uz seznamili s mistni specialitkou - dal bhat [ryze + cockova polevka] a tarkari [kari zelenina] .. a caj s mlekem samozrejme .. nastesti nejsme v tibetu, takze neni zlukle ani solene :] .. bydlime hned vedle Pashupatinathu, coz jeden nejvyznamejsich hindu chramu na svete .. probehlo par kremaci - VIP i obyc hinduisti .. zrovna tu vrcholi nejvyznamejsi hindu svatek - Deshain .. vcera jsme dostali od sathuu na celo tiku pro stesti [cervena tecka] .. cele pondeli jsme prohlizeli UNESCO Kathmandu .. Durbar square, Swayambhunath [nej nej buddhisticka stupa nad mestem] .. v Thamelu jsme nakoupili par veci do hor [diky Kosto za doporuceni!] .. ceny jsou cca petinove .. bohuzel vse ostatni se tu cca o 100% oproti lonsku zdrazilo, ale s rozpoctem snad jeste stacime .. dneska jsme rano zaridili trekovou registraci do hor [zadara] .. kancelar na permit do Khumbu otvira az v patek :[, ale pry ho muzeme poridit i pri vstupu pred Namche .. odpoledne jsme stravili v mnohem klidnejsim a cistsim Patanu .. maji tu neuveritelne mnozstvi chramu a chramku .. v mistni doprave jsme uz mazaci .. jezdime vsim moznym - bus, autoriksa, taxik .. staci jen postavat u silnice a na projizdejici zavolat cilovou stanici .. bud zastavi nebo jedou jinam :] ..

.. zitra vyrazime do hor .. busem do Jiri a pak po svych vzhuru [casto i dolu] .. pocasi nam snad bude prat .. navstivili jsme hodne svatych mist, roztocili stovky modlitebnich mlynku, tak by mohlo :] .. startujeme 1.10. a letenku zpet z Lukly do KTM mame koupenou na 30.10. .. takze se ted par dni neozveme .. kdyz to pujde, tak z Namche cca za 10 dni ..

PS: nase prvni poznatky = rady pro dalsi vyletniky
.. nikdy nikomu nerikejte, ze jste v zemi potazmo v meste prvni den!!! .. pokusi se vas natahnout, co to jen pujde .. cca 100x :[ .. zkusenost uz mame, doufame, ze prvni a zaroven posledni :] .. dobre je domlouvat cenu dopredu! ..

.. mejte se a myslete na nas z pohodli gauciku :] ..

.. namasteeee!!!

Hella a GeorgeSH

Žádné komentáře: