24. 9. 2009

V Nepálu došly bankovky

Namasté!
Přípravy na cestu vrcholí, po bytě se nám povalují kupičky, co musíme nacpat do baťohů v poměru 10 kupiček na 1 baťoh s maximální vahou 20 kg. A tak vymýšlíme úsporná opatření. Hellu napadlo: Zkrácení kartáčků o třetinu. Mně zase poradil Kamil, ať si vezmu do kapsy knížku, co mám na cestu, při odbavování na letišti... No večer se uvidí, co budeme muset nechat doma.

Tak jsme včera večer zjistili nemilou novinu. Podle serveru IDNES v Nepálu došly bankovky :-( a můžou za to Francouzi. Doufáme, že až dorazíme do Kathmandu, že do té doby lidi utratí všechny peníze, co mají u sebe, aby se bankovky dostaly do oběhu a bude možnost je vyměnit za tvrdé dolary. Možnost platit vše v této americké valutě by znamenalo jisté předražení cen. Více informací na odkazu: http://ekonomika.idnes.cz/v-nepalu-dosly-bankovky-lide-na-ne-cekaji-pred-bankami-p03-/eko-zahranicni.asp?c=A090923_154800_eko-zahranicni_fih

Jsem taky zvědavý, jak moc velký chaos nás po příletu čeká a to hlavně díky tomu, že v pondělí vyvrcholí 10-ti denní hinduistický svátek Dasaín (Deshain) dnem Deshami.

Tento festival je nejdůležitějším v
Nepálu. Celá země je v nadšené prázdninové náladě, rodiny se scházejí, aby mohly oslavovat společně. Každé ráno se lidé modlí k bohyni Durga a navštěvují různé hinduistické chrámy. Oslavy obvykle následují hned za letní sklizní rýže, takže to jsou vlastně takové dožínky, při kterých se setkávají celé rodiny. Svátky si užívají i děti, ty pouštějí draky a dovádějí na houpačkách postavených speciálně pro tento svátek z bambusových kmenů. Rovněž bývá při této příležitosti obětováno velké množství zvířat. Oslavy vrcholí sedmý, devátý a desátý den. Sedmého dne, nazývaného Fulpati, prochází ulicemi Kathmandu průvod, v jehož čele je slavnostně nesena kytice posvěcených květin (fulfati). Devátý den, Nawami (Navamí) začíná o půlnoci obětmi buvolů v chrámech děsivé bohyně Taleju, později během dne se odehrávají krvavé oběti na nádvoří Cot Courtyard nedaleko kathmandského Durbar Square a také ve všech nepálských městech a vesnicích. Krví obětovaných zvířat se pak skrápí dílny, nářadí, autobusy a další dopravní prostředky, aby tak získaly energii bohyně Durgy a v případě dopravních prostředků, aby se jim vyhýbaly nehody. Desátý den - Dashami (Dasamí) je oslavou Rámova vítězství nad démonem Rávanou. V tento den se chodí na návštěvy ke starým lidem, kteří návštěvníkům malují na čelo znamení tiku (tečku). Kdo se dostaví do Královského paláce, může tiku obdržet od krále. (z webu http://www.hedvabnastezka.cz/zeme/nepal-2)

Žádné komentáře: