9. 11. 2009

pigi caj a spol.

.. po nekolikadennim obkrouzeni Yuksomskeho udoli jsme opustili cistounky a klidny Sikkim a presunuli se na jih do Darjeelingu .. pri pomysleni na jih se clovek tesi na teploucko, ale chyba! .. jsme zas o par stovek metru vys a vytahujeme vsechny oblecky :[ .. cesta dolu byla prekvapive jednoducha, a protoze jsme z horskeho Yuksomu vyrazili v sest rano, s prestupem na hranicich jsme se vysplhali na hreben Darjeelingu uz v 11 hodin .. pravdepodobne jsme se tak rozloucili s jeepovou dopravou, ktera obnasi 10-12 lidi namackanych v sedmimistnym jeepu, poskakovani po rozbite silnici a splhani do kopce a z kopce 10 km rychlosti po klikatici se horske vrstevnici ..

.. Darjeeling je dost podobny Gantoku, jen o dost spinavejsi a hlucnejsi .. vsude kolem tu roste caj kvality, kterou jsme dosud v zadne restauraci ci kavarne neochutnali .. vsude zatim disponovali vyrobkem podobnym svetozname ceske znacce Pigi
:[ .. zitra mirime na cajovou plantaz prozkoumat, jak to vlastne ti indiani s tim cajem delaji .. taky zajdeme posimrat snezne leopardy pod krckem do mistni chovne stanice .. tak se snad vratime se vsemi prsty na rukou :]] ..

.. vcera, kdyz jsme odpoledne prozkoumavali mesto, na nas za zdejsim hlavnim namesti cekalo dalsi z buddhistickych prekvapeni .. v mistnim kulturaku probihala dvoudenni vystava Buddhovych ostatku .. tak dlouho jsme okukovali u brany a zjistovali, co ze se za tou neuveritelne dlouhou frontou skryva, az nas mistni poradatel pozval dal a coby VIP turisty popostrcil do pulky fronty :] .. Buddhovy ostatky predstavoval kousek kosti o velikosti hrasku umisteny ve zlate schrance bohate vykladane drahym kamenim .. proskleny vrsek tvorilo zvetsovaci sklo, takze original byl mozna jeste mnohem mensi .. poklonili jsme se, odevzdali katu a od lamy dostali krome pozehnani i dva bonbony :] ..

.. vlakove jizdenky odsud na jih jsou dost vyprodane, takze tu zustavame az do 12.11., kdy se mistni vlackovou atrakci vracime snecim tempem 70 km za 6 hodin do Silliguri [vyhlidky snad budou stat za to] a odtud uz snad rychlejsi variantou nazvanou expres druhou tridou v lehatkovem voze smer Kalkata .. do teploucka!!! :]] ..



PS: Jira si uz vyzkousel "syndrom cinskeho restaurantu" alias gastritida, takze s indickou kuchyni zacina zas od zacatku :[ .. a ze je tu co zkouset .. mnam! :]

Žádné komentáře: