28. 11. 2009

konec dovci na dovce

.. achjo .. tak nam zkoncila dovolena a hura zpatky na cesty :[ ..

.. vylet k oceanu se nam nakonec protahl na prijemnych devet dni, takze jsme jej byli nuceni oznacit za dovolenou na dovolene :] .. ale nemyslete si, ze to byla nejaka flakarna .. na kole jsem tu ujela vic, nez za cely rok v cechach [pravda, ze mam od jara rozbity retez, takze nejezdim :]] .. kolo to ale nebylo nijak pohodlne .. pekne tvrdy sedlo, o prehazovace tu jeste neslyseli, kolena pod bradu a bez zvonku, ktery je tu mozna dulezitejsi nez riditka :]] .. samozrejme jsme ale omrkli i spoustu plazi a uzili si vln oceanu .. obcas i se slunecnikem a s maserem v zadech :] ..

.. jednim z duvodu prodlouzeni dovci na dovce byl i planovany velky tanecni festival, ktery zacal posledni den naseho pobytu .. konal se na plazi [jak jinak] v doprovodu obrovskeho ruskeho kola, na ktery by se neodvazila ani moje mamka [a to uz je vysoka latka - pozn. pro nevedouci] .. nejvic me ovsem nadchlo kovove letadlo tocici se na tyci dokola .. mam to na videu .. proste uzasny zpusob sebevrazdy :] .. festival samotny byl pro me mile prekvapeni .. tanecnice i tanecnici byli fakt profici a obcas jim to spolu s bubnama slo pekne od podlahy :] .. zato mistni pivo bylo uz prekvapeni horsi :[ .. obzvlast v noci na zachode :[ ..

.. opustili jsme oceanske krajiny a vyrazili zpet na sever .. po patnacti hodinach ve vlaku jsme dorazili do BodhGayi .. mista, kde dosel Buddha osviceni .. chram Mahabodhi se stromem Bodhi za zady mel uzasnou atmosferu .. spousta mnichu a ceremonii, krasny meditacni park, klid .. o to vic jsem byla zklamana mistnimi lidmi .. neodbytni zebraci, nejdoternejsi prodavaci, jake jsme dosud videli, co se vam snazi prodat cokoli a na negativni odpovedi reaguji nabidkou dalsiho zbozi :[ .. mali kluci, kteri vam na prvni pohled pysne a bezelstne ukazuji svou neomitnutou skolu, aby vas v zapeti "pozadali" o donaci a protahovali obliceje, ze jsme jim nedali vsechno, co mame :[ .. stredoskolaci, co si radi procvicuji anglictinu a nepusti se vas 24 hodin denne z dohledu .. fotbalovi klucici nadsenci, co jim prispejete na novy balon, a oni vas pak napadaji, ze jste jim dali schvalne spatnou emailovou adresu .. Jira to zvladal, ale ja jsem byla fakt zuriva :[ .. tihle vyderaci maji plnou pusu toho, ze penize nejsou dulezity a pritom jejich komunikace zjednodusene vypada asi takhle: "ahoj, jak se mas?, dej mi vsechny svoje prachy a nekoukej tak prekvapene!" ..

.. s pesimistickym ocekavanim jsme se presunuli do Varanasi, o kterem jsem v souvislosti s mistnimi lidmi slysela jen to nejhorsi .. opak byl vsak pravdou a zatim je to prvni mesto, kde zebraci nejsou tak doterni a kazdy druhy te nechce stahnout o vsechny prachy .. na ghatech je klid .. s tvrzeni, ze atmosfera umirani je tu citit na kazdem rohu, si dovoluji rovnez nesouhlasit .. v kathmandskem Pasupatinatu jsme videli rozhodne vic nemoci a spalovacich obradu .. dneska jsme si uzili vychod slunce behem projizdky lodkou po Ganze a bylo to paradni .. taky vylet do Sarnathu [mista prvniho Buddhova kazani] byl super, i kdyz trochu rychly ..

.. za chvili vyrazime ke hlavnimu ghatu pozorovat kazdodenni slavnost pro reku Gangu .. spousta zvonku, obradu, ohnovych svicnu, zpivanych modliteb a brahmanu .. sice hindu, ale v mezich vkusu :]] ..

Žádné komentáře: