9. 11. 2009

POSTREHY ODJINUD

Namaste! Zdravim vsechny pravidelne i obcasne ctenare naseho blogu do ktereho poctive prispiva Hella [diky :-*]. V tomhle pozdravu se to budu snazit trochu napravit.
Chtel bych tady zaznamenat nekolik postrehu z nasi cesty:

1, Horalka ... Himalaje ... podobnost neni ciste nahodna. Komu utkvel v pameti obal teto vyhlasene pochoutky [nekolik jsme jich meli s sebou na posilnenou do narocnych useku] Ten videl hodne z toho, co je k videni v Himalajich ... HORY, HOREC MODRY, ALPSKA PROTEZ, ...

... Jedna dulezita vec vsak na horalce chybi a tou je YAK. .. [chlupaty a inteligentni byk, ktereho se mimojine vyuziva i jako nosice tezkych nakladu vetsich vyprav ve vyskach nad 3500 m] ... videt jak Yak i s nakladem zdolava prikre stezky je zazitek jaky stoji za to.

2, Absence psaneho slova ve vysokohorskych podminkach ... Po 2-3 tydnech treku nad 3000 n.m., kdy mate s sebou pouze guidebookLONELY PLANET - TREKKING V NEPALU a uz mate po vecerech prectene vsechny pasaze tykajici se i ostatnich treku po celem Nepalu [vcetne poznamek vydavatele] dojde k hledani jakychkoliv dalsich moznosti cetby. Nektere horske chaty nabizi casopisy, ktere tam zanechali predchozi cestovatele a tak se vam do ruky behem jednoho vecera dostane izraelsky casopis o cestovani, kde ocenite jen fotky, japonsky casopis o vareni, taktez jen fotky a nemecky casopis o jachtingu, ktery neocenite vubec.

Po takovem vyberu jsem byl nadmiru prekvapen SALAMOVYM VYDANIM [a to doslova] Mlade fronty z 25.9. ve ktere jsem mel zabaleny POLICAN a ktere jsem objevil po te co jsme snedli postupne po kouscich LOVECAK [ten mela v batohu Hella]. Noviny nebyly sice aktualni, nicmene mesicni odstup nekterym clankum neubral na zajimavosti. Za vrcholny clanek tohoto vydani povazuji srovnani BB a CC, tedy Bridget Bargot a Claudie Cardinal s fundovanym rozborem kvality obou sexidolu a to vcetne fotografii na vrcholu slavy. Pro me osobne vysla z tohoto srovnani lepe Claudie jelikoz Bridget mela mastny flek pres celou fotku a nebyla tam skoro vubec poznat.

... jeste dodatek k tomu salamu. Bylo to jedine maso, ktere jsme za cely mesic a pul meli a to az do vcerejska, kdy jsme vyzkouseli kure marinovane v jogurtu pecene v tandoorove peci [RESHMI KABAB TANDOOR CHICKEN] ... bylo vyborne, takze ze me asi vegetarian nebude.
Nicmene vsude tady maji vetsi vyber bezmasych jidel, takze mi to nechybi a na jihu si dame zase pust. V Darjeelingu je chladno, takze mam v kvalitu masa vetsi duveru ... doporucuju mistni vyhlasenou restauraci Glenarys. Kure se 2 plackami Naan bylo za 140 Rs [cca 60 Kc].

3, Serpove a mistni nosici ... vsichni naklad tahaji hlavou, tim mam na mysli dumyslny system, kdy maji naklad v kosi ci svazany provazem a maji jej zaveseny za celo. Videl jsem i serpu [portera], ktery mel timto zpusobem svazany 3 brasny o vaze pres 50 kg a vsechno to mel oprene o celo a tahnul to do kopce ve 4000 m.n.m. ... Touto tvrdou praci si chlapci vydelavaji tezce, nicmene vetsina z nich uz si tak neco vydelala ... Do Nepalu jsem jel s predstavou, ze to je jedna z nejchudsich zemi Asie, coz je porad pravda vzhledem k citelne absenci kanalizace, pitne vody a infrastruktury a neustalym vypadkum el. energie [nejvice se projevuje v Kathmandu]. Z druhe strany na treku jsme potkavali serpy[nosice] z nichz velka cast mela mobilni telefony lepsi nez mam ja nebo Hella a z nich si porad pousteli Nepalske pisnicky pro zprijemneni cesty... Nicmene mistni lide ve vesnicich [zemedelci] byli opravdu chudi a zili jen z pudy a toho co vypestovali, pripadne ti schopnejsi prodali turistum.

.. jeste zaverem. V Porthse jsme spali v moc prijemne horske ubytovne Peaceful Lodge, ktera patrila serpovi, ktery si na ni vydelal mimo jine tremi vystupy na Mt.Everest. Rikal, ze po ctvrte uz by to bylo moc .. Musel si rict, ze trikrat staci. Je to hodne nebezpecne povolani, byt nosicem na Mt. Everest. Rikal, ze nekteri z jeho kamaradu uz nezijou diky tomu, ze neprestali, tak jako on.

Pokracovani priste...

1 komentář:

hela řekl(a)...

.. to je zajimavy, ze ja jsem zadny clanek o BB a CC nevidela :] .. pamatuju si jen na salam prejety parnim valcem :] ..